Vådt vejr har fået antallet af britiske jordfaldshuller til at eksplodere

I løbet af den seneste måned er jordoverfladen kollapset under englænderne seks forskellige steder i landet som følge af jordfaldshuller. Det er tre gange så mange som på et normalt år, og det får geologerne fra British Geological Survey (BGS) til at advare om, at flere huller kan være på vej.

Et jordfaldshul kan opstå af mange forskellige årsager, men en generel fællesnævner er vand, der eroderer porøse sten under jorden, hvorefter jorden synker sammen og får overfladen til at kollapse.

I værste fald forekommer jordfaldshullerne i beboede kvarterer og forårsager, at folk må flytte fra hus og hjem, men de kan også udrette stor skade på den generelle infrastruktur, når gasledninger og vandrør bliver revet over.

I England har et af hullerne blandt andet manifesteret sig lørdag under et hus i byen Hemel Hempstead og har siden vokset sig meget større. Det fik myndigheder til at evakuere 20 familier fra deres hjem, skriver BBC.

Ekstreme vejrforhold får skylden

De enorme mængder nedbør, der er faldet over De Britiske Øer i denne vinter, er under stærk mistanke. Den engelske avis The Guardian kunne i begyndelsen af februar rapportere, at januar har været den vådeste vintermåned i England i næsten 250 år med 146,9 millimeter nedbør.

Kigger man på en 45 dages periode fra den 18. december, bliver nedbørstallet det højeste, der nogensinde er målt i England, med 231,2 millimeter regn.

De ekstreme mængder vand i jorden har blandt andet gjort de øverste jordlag tungere, og det sætter pres på de underliggende lag. Hvis et underliggende lag i forvejen er ustabilt, kan trykket i sig selv være nok til, at et jordhul opstår, forklarer geolog Tony Cooper til BBC.

England hviler mange steder på et fundament af stenarter, som kan skylles væk af vand, men det er stadig svært at vurdere, hvor det næste hul vil opstå. På baggrund af stigningen i antallet af jordfaldshuller og med det dårlige vejr in mente, forventer Tony Cooper, at England vil se flere eksempler på, at jorden pludselig åbner sig og forsvinder.

For at give et indtryk af, hvor hurtigt jorden kan forsvinde under fødderne på én, er herunder et eksempel fra et saltvandshul i Louisiana, der dog formentlig er forårsaget af minedrift.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>