Amazon vil levere pakker med droner – dansk forsker skeptisk

Amazons planer om at flyve julens pakker gennem luften med droner kræver så mange års udvikling af både teknologi, sikkerhedssystemer og lovgivning, at det er stærkt tvivlsomt, om det nogensinde bliver en realitet.

De seneste år har både kinesiske, australske og amerikanske firmaer ellers lanceret planer om at levere pakker i storbyer med droner. Deres præsentationsvideoer får det til at se ud som en leg, men myndighederne er slet ikke klar til at slippe dem løs.

»Det er simpelthen for farligt. Dronernes navigation er langtfra udviklet til at undgå sammenstød med skilte, bygninger og højspændingsledninger, og jeg tror ikke, de – i en bare tilnærmelsesvis nær fremtid – får lov at flyve i byer,« siger den danske forsker i droner Anders la Cour-Harbo fra Institut for Elektriske Systemer på Aalborg Universitet.

Amazon har ellers netop præsenteret sit nyeste projekt kaldet Amazon PrimeAir, hvor oktokoptere henter pakker på op til 2,3 kilogram på Amazons lagre og flyver dem ud til kunderne 30 minutter efter, de har bestilt en pakke.

Selv tror Amazon på at få flyvetilladelse fra det amerikanske luftfartsvæsen (FAA) allerede i 2015. FAA har givet 1.400 tilladelser til brug af droner de seneste par år, men tilladelserne er hovedsageligt givet til f.eks. politi- og brandslukningsopgaver, og det vil ikke ændre sig foreløbig, lyder det fra Anders la Cour-Harbo.

»Jeg vil gerne vædde en kasse bajer på, at pakkepostlevering med droner hverken bliver tilladt i Danmark eller USA inden for 15 år. Skulle det overhovedet kunne betale sig om 15 år, så er det tvivlsomt, om teknologien stadig er interessant, eller om den er erstattet af en helt anden,« siger den danske forsker.

Han forventer, at droner først får ‘blå blink-opgaver, til f.eks. inspektioner af højspændingsledninger og til fotografering eller kortlægning.

Droner kræver teknologi fra passagerfly

Ifølge Anders la Cour-Harbo er dronerne ellers teknologisk udviklet til at klare både meget kraftigt blæsevejr, regn og sne, men de savner helt de testprogrammer eller sikkerhedssystemer, der f.eks. kendetegner moderne fly.

Den danske iværksætter og fotojournalist Esben Nielsen er enig i den betragtning. Esben Nielsen arbejder i dag i sit eget firma LittleSmartThings, der udvikler droner til især fotoopgaver blandt andet til filmindustrien samt til brug for kortlægning.

»Teknologisk er dronerne stadig i deres ungdom, når det gælder automation, og det kræver den allerhøjeste grad af automation, hvis de skal flyve i byerne, hvis folk skal undgå at få den nyeste udgave af Harry Potter i hovedet. Dronerne er nødt til at blive udstyret med systemer, der ligner dem fra almindelig luftfart i form af redundanssystemer og overvågning til at undgå sammenstød med kommercielle fly eller andre droner, som f.eks. Air Traffic Control eller TCAS (Traffic Collision Avoidance System, red.),« siger Esben Nielsen.

»Spørgsmålet er, om vi til den tid har brug for at få leveret fysiske genstande ud til vores bopæl,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>