Blog: Det skaber nye fejl at rette fejl i rejsekortet

Nu håbede jeg lige på lidt ro, og så sker der alligevel noget igen. Jeg er glad for at Rejsekort har nogle flinke og tålmodige personer ved telefonerne. Det er et utaknemmeligt job og der er brug for dem. Men først et andet problem.

Firmaet Rejsekort har opdaget, at det giver problemer når ind- og ud-standerne ligner hinanden, og har besluttet at gøre noget ved det. De vil give standerne røde eller grønne mavebælter på. Dermed har man valgt to farver som 8 % af mænd ikke kan skelne mellem. Og lidt over 1 % kvinder.

Det er et af de klassiske råd i brugbarhed, ikke at blande rød og grøn, når du lige så godt kan bruge to andre farver hvor risikoen for forveksling er stort set lig nul.

Foruden at rejsende skal huske hvilken farve der er ind, og hvilken der er ud, og at mavebælterne ikke hjælper personer som ikke kan dansk. Teksterne på standerne er jo kun på dansk.

Den indlysende løsning som jeg vil forvente en nogenlunde dygtig studerende kan finde frem til på ti minutter, er at sætte tegninger på standerne, som klart viser hvilken stander der er til før man stiger på toget, og hvilken der er til efter. Den studerende kan måske endda nå at lave en lille skitse af hvordan tegningerne kan se ud.

Og så til der, hvor jeg har haft brug for personlig betjening. Jeg fik et brev – på papir endda – hvor Rejsekort A/S fortalte at de trak 300 kr. fra min bankkonto, da de tidligere havde lavet en optankning, uden at trække pengene fra min konto.

Jeg kontaktede dem, og fik i første omgang at vide, at det nok skyldtes en fejl ved standeren, i næste omgang at deres forbindelse til dankort-systemet måske havde været nede, da de skulle trække pengene.

Så kiggede jeg i opgørelsen over mine rejser, og kunne ikke finde den optankning de nævnte i brevet. Jeg kontaktede dem igen, og fik at vide at både optankningen og flere transaktioner var faldet ud, og at de så blot havde trukket dem fra de 300 kr. der var tanket op, i stedet for at skrive dem og optankningen som selvstændige poster i opgørelsen.

Der sidder nogen og ændrer tallene i opgørelsen fra Rejsekort A/S med håndkraft, når det er fejl, og du kan ikke regne med at opgørelsen fra Rejsekort A/S passer med dine faktiske rejser. Du kan ikke en gang uden videre kontrollere om der er fejl, da der ikke er nogen saldo i Rejsekorts tal på Internettet.

Det er endnu et udslag af to strategier som giver usædvanlig mange problemer med rejsekortet. Den ene er at gå ud fra at et kompliceret system der er spredt over hele landet vil fungere fejlfrit. Eller at fejlene vil være så små og sjældne, at de ikke har nogen betydning.

Den anden strategi går på hele tiden at vælge løsninger som ligger i underkanten af det tilstrækkelige, så konsekvenserne bliver større, når der er fejl. Det gælder mærkningen af standere, ressourcer til reparation af tekniske fejl, og at der er nødvendigt at rette fejl med håndkraft, så der er risiko for at introducere nye fejl.

Se i øvrigt:
http://www.version2.dk/blog/rejsekortet-udskriver-ekstra-boeder-54575
http://www.version2.dk/blog/rejsekortet-er-offline-52950

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>