Dansk forsker klar med kommerciel superfiber inden for få år

Verdens førende forskning inden for optisk kommunikation bliver udført ved DTU i Lyngby, hvor et forskerhold sidste år havde held til at overføre data med en hastighed på 1 petabit i sekundet over en distance på 50 kilometer. Det er en verdensrekord, der stadig står i dag. Med sådan en hastighed kan du for eksempel overføre hele Danmarks Radios historiske arkiv på 32 sekunder.

Nu, et år senere, har der ikke været fremgang i hastigheden. Til gengæld er det lykkedes at gøre fiberen mere end 30 gange længere end sidste år og stadigvæk holde høje overførselshastigheder, på trods af at fiberens kapacitet bliver svagere over afstand. Ved et forsøg, der blev foretaget i september, var den målte hastighed på omkring 700 terabit/s over en afstand på mere end 1.500 kilometer.

Professor Toshio Morioka fra DTU Fotonik er en af hovedkræfterne bag den hurtige fiber, der fysisk befinder sig i Japan hos teleoperatøren NTT, der samarbejder med det danske universitet.

Selvom hastighedsnedsættelsen kan virke som et tilbageskridt, forklarer Toshio Morioka, at den forholdsmæssigt større forlængelse af fiberen opvejer kapacitetstabet.

Inden for optisk kommunikation er anvendeligheden af en fiber nemlig udtrykt ved produktet af kapacitet og afstand. Ved kapacitetsrekorden sidste år var produktet således 50 petabit/s gange kilometer.

»I virkeligheden er det et fremskridt i forhold til sidste år. Afstand er meget vigtig i optiske kommunikationssystemer. I det nye forsøg har vi introduceret optiske forstærkere, hvilket gjorde det muligt at forlænge afstanden og dermed længde-kapacitetsproduktet til omkring 1 exabit/s gange kilometer,« siger Toshio Morioka til Version2.

1 exabit/s gange kilometer er således også en ny verdensrekord målt på længde-kapactiet. Den specialudviklede fiber er designet med mange kerner i modsætning til traditionelle fibre, som kun har en enkelt kerne til at guide lyset.

Eksperimenterne nævnt ovenfor benyttede 12 kerner, men fibre med op til 19 kerner har været demonstreret.

Ifølge Toshio Morioka behøver det ikke vare mange år, før vi kan begynde at måle vores forbindelse i petabits.

»Det afhænger først og fremmest af teleoperatørerne, men teknologisk set vil det være muligt om fem år. Fiberen skal testes for modstandsdygtighed, og det tager som regel nogle år. Det indgår jo som en del af infrastrukturen, så den skal være pålidelig og have en levetid på omkring 20 år,« siger Toshio Morioka til Version2.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>