Forskning for tre millioner kroner skal definere Danmarks ‘kritiske infrastruktur’

Krig i cyberspace er ikke længere science fiction, hvilket står meget klart, hvis man læser hovedkonklusionen i Forsvarets Efterretningstjenestes nyeste risikovurdering fra oktober:

»Fremmede efterretningstjenester, statsstøttede grupper og enkeltpersoner bruger i stigende grad internettet til at spionere mod Danmark og forsøger at afdække vigtige it-systemer og stjæle viden. Det stiller store krav til sikkerhedsforanstaltninger og beredskab.«

For nylig blev regeringen sammen med Venstre og Det Konservative Folkeparti enige om, at afsætte tre millioner til forskning inden for netop dette felt på næste års finanslov. Men hvad skal pengene så bruges til?

Som dekan for Forsvarsakademiet bliver det Ole Kværnø, der skal stå i spidsen for udmøntningen af forskningsmidlerne i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed.

»I første omgang bliver opgaven at få lavet en kortlægning af i hvilket omfang, det overhovedet er meningsfuldt at tale om kritisk infrastruktur. Dernæst skal vi finde ud af, hvordan vi kan beskrive et projekt, der kan klarlægge de hovedpunkter i infrastrukturen, som er særligt interessante,« siger Ole Kværnø til Version2.

Han forklarer, at forskningen vil komme til at tage sit udgangspunkt i en rapport, der blev udgivet af Center for Militære Studier i begyndelsen af november. I rapporten opridses to konkurrerende tankegange, som ikke er enige om, at man kan tale om kritisk infrastruktur i en cyber-kontekst.

Med den allestedsnærværende digitalisering er der ingen tvivl om, at internettet indeholder vigtige samfundsfunktioner, men kompleksiteten af det moderne samfund gør det svært at identificere, hvad der er særlig kritisk infrastruktur.

Her deles vandene i to tankegange, som det beskrives i rapportens resumé:

»En, hvor man mener, at man kan identificere kritisk infrastruktur, og en anden, der siger, at denne er alt for kompleks til, at det giver mening.«

Chefen for Center for Cybersikkerhed Thomas-Lund Sørensen mener dog ikke, at billedet kan beskrives så monokromatisk.

»Der er ikke nogen diskussion om, at der er noget, der er kritisk infrastruktur. Der er en diskussion om, hvordan man skal opgøre den. Altså om det er noget, der kan opgøres i en tabel, eller om det er en størrelse, der er mere dynamisk og derfor er noget, man er nødt til at forholde sig til løbende,« siger Thomas Lund-Sørensen til Version2.

Han forklarer, at centeret endnu ikke har mødtes med Forsvarsakademiet for at tale om det videre forløb, men hilser forskningsmidlerne velkommen.

»Alt, som kan være med til at øge opmærksomheden omkring de risici, der er inden for dele af de kritiske digitale netværk, er naturligvis noget, vi er glade for,« siger Thomas Lund-Sørensen til Version2.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>