Gennembrud for retsgenetik: Enæggede tvillingers dna er ikke ens

I dag bliver dna-spor ikke brugt i retssager, der involverer enæggede tvillinger, fordi der eksisterer to personer med præcis samme dna. Men den antagelse viser sig ikke at være rigtig.

Omkring en uge efter befrugtningen af ægget i livmoderen sker der nemlig nogle helt særlige mutationer, som de nyeste gensekventeringsteknikker kan opdage, afslører tyske forskere i en artikel offentliggjort i tidsskriftet Forensic Science international.

De tyske forskere fra laboratoriet Eurofins sekventerede dna fra sædprøver fra to tvillinger og dna fra en blodprøve fra barnet af den ene tvilling. Ved at sekventere dna’et med de nyeste next generation-maskiner af mærket Illumina og gennemføre efterfølgende analyser opdagede forskerne fem mutationer kaldet enkeltnukleotid-polymorfisme (SNP) i tvillingefaderen og barnet, men ikke i tvillingeonklen. Mutationerne blev krydstjekket med den klassiske gensekventeringsmetode kaldet Sanger-metoden.

Gensekventering afslører tvillinge-faderen

Tidligere hypoteser har foreslået, at der sker mutationer i cellerne, lige før eller lige efter den kugleformede cellehob, også kaldet Morula, begynder at dele sig i to omkring fem dage efter befrugtningen.

»Vores resultater bekræfter hypoteserne og viser, at mutationerne bliver båret med i det somatiske væv og i kønscellerne,« skriver forskerne.

Statistisk er seks ud af 1000 mænd enæggede tvillinger og det har faktisk medført udfordringer for efterforskningen i sager om arveret, faderskab og mord. F.eks har det hidtil været umuligt at afgøre, hvem der var faderen til et barn, hvis to enæggede tvillinger begge hævdede at være det. Men med den nye metode kan sagen blive afgjort efter en gensekventering.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>