Ny skat gør det sværere at lokke udenlandske specialister til

Kampen om at tiltrække de bedste udenlandske eksperter er blevet sværere efter regeringen og VK har indført en skærpet skat på arbejdsudleje.

Sådan lyder vurderingen fra Morten Bangsgaard, direktør i brancheorganisationen IT-branchen, der mener, at den nye skat, som ellers er rettet mod social dumpning, rammer skævt og kommer til at kunne mærkes på beskæftigelsen og væksten i Danmark. Det skriver Berlingske Tidende

Læg dit CV ind på Jobfinder og bliv spottet af din fremtidige arbejdsgiver

»Danske IT-virksomheder oplever, at det er blevet vanskeligt – for nogle næsten umuligt – at trække helt nødvendig IT-arbejdskraft til Danmark. Det betyder, at man er nødt til at sige nej til ordrer, eller endnu værre set med danske øjne, at man bliver nødt til at overlade konkrete opgaver til udenlandske virksomheder eller få dem løst i udlandet,« siger Morten Bangsgaard til Berlingske Tidende.

It-virksomhed udvider i Tyskland i stedet for i Danmark

Den skærpede skat har allerede fået konsekvenser for den danske sofware-virksomhed Telebilling i Sønderborg, som i mange år har været afhængig af at købe udenlandske konsulenter ind. Virksomheden havde planer om at åbne et nyt kontor i Kolding, men nu, hvor konsekvenserne af den nye skat har vist sig, bliver aktiviteterne i stedet placeret syd for grænsen.

Jesper Schack, administrerende direktør i TeleBilling forklarer, at udover at arbejdsudlejeskatten gør det mere administrativt tungt, så konsulenterne måske vælger Danmark fra, bliver det også for dyrt for virksomheden, når skatten skal lægges oveni.

I vores branche er det en katastrofe. Vi konkurrerer jo på det europæiske marked, og her skal man kunne have en fleksibilitet og være konkurrencedygtig
Jesper Schack, administrerende direktør i TeleBilling

»I vores branche er det en katastrofe. Vi konkurrerer jo på det europæiske marked, og her skal man kunne have en fleksibilitet og være konkurrencedygtig. Det her kommer til at sætte sine spor på vores eksport,« siger han.

Læs også: IDA: Udenlandske ingeniører skal trappes langsomt ud af forskerskatten

Skat har allerede undtaget transportsektoren for reglerne, men har ikke undtaget andre brancher. Det vækker kritik hos Dansk Industri.

»Flere virksomheder efterlyser en afklaring i stil med det styresignal, der er kommet på transportområdet. De store, internationale rådgivningsvirksomheder er – ligesom internationale koncerner i det hele taget – afhængige af at få udenlandsk ekspertise ind i kortere perioder. De er overraskede over at være omfattet af en stramning, der var italesat som et indgreb mod social dumping og import af billig arbejdskraft,« siger Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i DI.

Afgående skatteminister Holger K. Nielsen (SF) understreger over for Berlingske Tidende, at der er behov for de nye regler for at undgå social dumping, men han erkender samtidig, at der kan være behov for at overveje præciseringer.

»Hvis ikke vi havde indført reglerne ved skattereformen, ville en udenlandsk medarbejder i realiteten kunne arbejde for en dansk arbejdsgiver i Danmark i op til et halvt år uden at betale skat i Danmark. Det vil være helt urimeligt. Men reglerne skal naturligvis administreres hensigtsmæssigt,« udtaler ministeren.

De konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, vil nu tage spørgsmålet op med den nytiltrådte skatteminister Jonas Dahl (SF).

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>