Google spænder ben for markedsføring i e-mails

Google offentliggjorde en ændring i sit emailsystem, der muligvis kommer som en lettelse for mange brugere men kan være et kamofleret marereridt for mediehuse og andre, der lever af at vise annoncer.

Fra i dag af sætter Google sin egen proxyserver op til at loade billeder, når brugeren åbner en e-mail. Det betyder at billedet kun bliver hentet én gang fra den oprindelige URL og lagt i Googles egen proxyserver, som derfra sender billedet til brugeren, når det bliver forespurgt, i modsætning til tidligere hvor billedet altid blev hentet fra den oprindelige URL. Og dermed har afsenderen ikke længere selv overblik over, hvor mange gange billedet er blevet loadet.

Det danske webbureau Peytz og Co, udsender månedligt 50 millioner nyhedsbreve på vegne af deres kunder, og partner Claus Sølvsteen forklarer, hvordan statistikken bliver ført.

»Når man tracker på e-mails, tracker man på små transparente 1-pixel billeder, og det bruger vi til at se, om e-mailen overhovedet er blevet åbnet, og hvor den er blevet åbnet henne rent geografisk,« siger Claus Sølvsteen til Version2.

Kan koste mange penge

Den eneste måde, det er muligt at se, om e-mailen er blevet åbnet er ved at gøre samtlige 1-pixel billeder unikke for hver eneste modtager, hver eneste gang en e-mail bliver sendt ud. Mange medier udsender eksempelvis daglige nyhedsbreve til mange tusinde modtagere.

Men det er ikke nødvendigvis kun statistik, der går tabt med udrulningen af proxyserveren. Det er således redaktionen bekendt, at flere annoncebureaurer har meldt om fejl på billedvisninger i e-mails og døde links, og det er kan blive en dyr omgang.

Mange af medierne er nemlig afhængige af annoncesalg på nyhedsbreve, men det afhænger af, om det kan dokumenteres, hvor mange der rent faktisk åbner brevet og ser annoncen. Hvis linksene i e-mailen oven i købet er døde for annoncørerne slet ikke noget for deres penge.

Endelig har ændringen også haft en anden kedelig konsekvens.

»Vi kan ikke længere se, om folk åbner på en mobil enhed eller en desktop, og det har jo været nogle interessante tal i lang tid, på grund af væksten i mobile enheder. Det tal bliver sløret nu for alle, der bruger Gmail,« siger Claus Sølvsteen til Version2.

Det lader til at Googles nye billed-politik ikke er rullet ud alle steder, men Claus Sølvsteen forventer, at det implementeringen vil omfatte samtlige Gmail-brugere på længere sigt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>