It-giganter til Obama: Gør det sværere for NSA at aflytte vores brugere

Det er for nemt for efterretningstjenesterne at forlange at få udleveret data om brugerne af Facebook eller Linkedin. Det mener i hvert fald otte af de største amerikanske internetfirmaer, som nu kræver en reform.

På hjemmesiden reformgovernmentsurveillance.com har AOL, Apple, Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter og Yahoo udgivet et åbent brev rettet mod den amerikanske regering.

Af brevet fremgår det, at de otte it-giganter mener, at afsløringerne af NSA’s aktiviteter viser, at overvågningen træder på borgernes rettigheder.

»Beretningerne om myndighedernes overvågning har vist, at der er et reelt behov for større synlighed og nye begrænsninger på, hvordan myndighederne indsamler information. Den amerikanske regering bør benytte lejligheden til at gå forrest i reformarbejdet og gøre det rigtige,« skriver Facebooks direktør Mark Zuckerberg i brevet.

Derfor vil firmaerne have USA til at gå forrest, selvom andre landes efterretningstjenester har lignende beføjelser til at kræve at få udleveret data, som eksempelvis den danske telelogning.

Der skal blandt andet være tale om udlevering af data i enkeltsager og ikke en generel udlevering af data om brugerne, sådan som det har vist sig at være tilfældet med NSA. Samtidig skal der være mere kontrol med efterretningstjenesternes brug af de paragraffer, der tillader overvågningen.

It-giganterne efterlyser også større gennemsigtighed og vil blandt andet have lov til at offentliggøre tallene for, hvor mange gange de er blevet afkrævet oplysninger om brugerne.

Det er dog ikke alene USA, firmaerne langer ud efter. Blandt de principper for en reform, som firmaerne ønsker, er også et krav om, at regeringer ikke forhindrer adgang til data, der ligger uden for landets grænser, eller kræver, at datacentre placeres lokalt i landet for at tillade internettjenester at operere i landet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>