Kontroversielt CO2-forslag endelig godkendt

Forslaget om at fjerne 900 millioner kvoter fra det fælles kvotehandelssystem i EU, ETS, er en realitet.

Det står klart, efter at både medlemslandene og Europa-Parlamentet nu har godkendt forslaget, sidstnævnte ved en afstemning i dag, tirsdag. 385 stemte for, 284 stemte imod, mens 24 parlamentarikere undlod at stemme.

»Fornuften har sejret. Det har været gratis at forurene i alt for mange år, men med dagens afstemning i Europa-Parlamentet sætter vi streg under princippet om, at forureneren skal være med til at betale for den grønne omstilling,« siger det danske europaparlamentsmedlem Bendt Bendtsen (K) i en meddelelse.

Forslaget kom fra Connie Hedegaards kontor i EU-Kommissionen og gik ud på at udskyde auktioneringen af 900 millioner CO2-kvoter fra perioden 2013-2015 til perioden 2019-2020. Det skulle løfte prisen på at udlede CO2 og sende et signal til verden om, at EU ønsker et stærkt kvotehandelssystem.

»Endelig. Nogle gange tager det tid at flytte ting i politik, men vi lykkedes. Backloading er nu en realitet. Med et solidt flertal,« skriver Connie Hedegaard på Twitter.

Ideen var at genskabe balancen i kvotehandelssystemet i et eller andet omfang ved at midlertidigt fjerne kvoterne og dermed få prisen for at udlede CO2 til at stige fra de nuværende knap fem euro per ton. Det skal fremme grønne investeringer ved at gøre det dyrere at udlede CO2

Reelt er det nok tvivlsomt, om forslaget får nogle betydelige konsekvenser, da markedet sandsynligvis har indregnet forslaget i de nuværende udledningspriser. Kritikere har derfor peget på, at backloading vil svare til at tisse i bukserne og reelt kun vil øge energipriserne for industrien.

Nej-siden tæller blandt andre det magtfulde Business Europe, Dansk Industri samt Landbrug & Fødevarer, der mener, at forslaget vil skade både dansk og europæisk industri.

Alle danske EU-politikere har dog været positive over for forslaget og stemt for undervejs i forløbet.

Også herhjemme er der fuld opbakning til backloading. Det et skridt frem og afgørende for at sikre kvotemarkedets overlevelse, hedder det blandt andet fra klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) i en pressemeddelelse.

»Jeg er meget glad for, at Europa-Parlamentets opbakning til backloading nu er endeligt bekræftet. Det er et vigtigt signal om, at EU ønsker et stærkt kvotehandelsmarked, der kan understøtte den grønne omstilling,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>