Lysshow udebliver: Kometen Ison smadret af Solen

Forvirringen er stadig stor om, hvad der præcis er sket med kometen Ison, der i sidste uge passerede tæt forbi Solen. Flere udenlandske medier har kaldt den århundredets komet, der kunne lyse så kraftig op, at man kunne se den med det blotte øje fra Jorden.

Men desværre ser det ud til, at Isons nærkontakt med Solen har smadret den så kraftigt, at der ikke længere er andet tilbage end vanddampe og kun et lille stykke klippe, som ikke vil kunne spottes med øjnene alene. Det siger Sten Eiler Jørgensen, der er formand for Dansk Selskab for Rumfartsforskning.

»Umiddelbart er den stenmasse, som overlevede efter Isons bane forbi Solen, alt for lille til, at den bliver oplyst så kraftigt, som mange havde håbet på. Og det er utrolig ærgerligt, fordi Ison virkelig havde potentiale til at blive en lysende plet, som alle kunne se,« siger han.

Læs også: Forskerne er i tvivl: Overlevede kometen Ison mødet med Solen?

Ison bevægede sig gennem Solens corona med en fart på 374 kilometer i sekundet, viser Sten Eiler Jørgensens beregninger. Inden det meste af Ison, eller C/2012 S1 som den også hedder, blev knust af Solen, havde den en radius på et sted mellem 0,4 og 2 kilometer.

Selve kometen bestod primært af klippe, støv og isklumper af frosne gasser, der nu enten er brændt op af Solens 2.700 graders varme eller er blevet til vanddamp. Sten Eiler Jørgensen vurderer dog, at man stadig med et amatørteleskop vil kunne spotte nogle af resterne fra Ison.

Kometen blev opdaget af to russiske forskere på Kislovodsk Observatoriet i den sydvestlige Rusland i september 2012, og siden har alverdens forskere fulgt dens færden tæt. Det var forventet, at den ville passere Jorden i en afstand på godt 60 millioner kilometer.

»Selvfølgelig var vi bevidste om, at Isons nærkontakt med Solen ville efterlade den som en skygge af sig selv. Men at langt det meste af kometen ser ud til at være blevet smadret, havde de færreste dog set komme,« fortæller Sten Eiler Jørgensen.

Nasas video af Isons kamikaze-vej

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>