Mød Nasas nye 182 cm høje Mars-robot i bedste Iron Man-stil

Bortset fra, at dragten er hvid og næppe indeholder den amerikanske skuespiller Robert Downey Jr., så ligner Nasas nye robot med navnet Valkyrie noget fra filmen Iron Man.

Nasa har dog ikke tænkt sig at bekæmpe skurke med den nye robot, hvis brystkasse består af en stor, blinkende lampe. I stedet skal den sendes til Mars. Valkyrie er 182 centimeter høj og fyldt med kamerateknologier, som skal sikre den en sikker gang på Mars’ overflade.

Valkyrie er både udstyret med sonar og LIDAR (light detection and ranging), som laver afstandsmålinger med høj præcision. LIDAR-teknologien kan også bruges til at bestemme Mars-overfladens struktur.

Udover at have et væld af kameraer monteret på hjelmen, kan robotten bevæge alle led som arme, hals og ben. Og i forbindelse med hvert led har Nasa sat et kamera på, som kan overvåge Valkyries bevægelser, forklarer Nicolaus Radford, projektleder på Dexterous Robotics lab hos Nasa. Dertil kan den hvide robot lukke sine fingre, så den eksempelvis kan dreje på håndtag og lignende.


Valkyrie-robotten har et blinkende lys i brystkassen. På hovedet af den sidder en stribe kameraer og den såkaldte LIDAR-teknologi til at bestemme overfladen på Mars. Foto: Nasa

Robotten bliver drevet af et 2 kWh-batteri, som den bærer i en kasse på ryggen. Ifølge det amerikanske tech-medie Cnet.com giver det energi nok godt en times drift, før Valkyrie igen skal oplades. Den 124 kilogram tunge robot skal i første omgang være Nasas deltager i det amerikanske forsvars robotkonkurrence.

Men Valkyrie er bygget, så den er fuldt brugbar og har dele, der kan udskiftes ganske nemt. Ifølge Nicolaus Radford fra Nasa kan eksempelvis højre arm lige såvel bruges i venstre side. Det samme gælder for den hvide robots ben, der også kan udskiftes på godt 15 minutter.

Lignende program

Nasa har i forvejen et robotprogram kaldet Robonaut, der tidligere har kastet Robonaut 1 og Robonaut 2 af sig. Både de to og den nye Valkyrie-robot er designet og udviklet på Nasas store Lyndon B. Johnson Spacecenter lidt uden for Houston i Texas.

Valkyrie er dog ifølge Nasa selv det mest vidtgående projekt, som endnu er kommet ud af rumagenturets robotbyggeri.

Se en video af Nasas nye Iron Man her:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>