Ny forskning: Væggelus overlever fryseren i op til fire døgn

Tricket med at smide sengetøj, jakker og tøj i fryseren for at komme af med væggelus er ikke nødvendigvis en garanti for at komme af med de små kryb. Ny forskning viser nemlig, at væggelusene er mere modstandsdygtige over for kulde end hidtil antaget.

Lusene, kaldet Cimex lectularis, der er omkring seks millimeter lange, er i stand til at nedsætte deres kropsvæskers frysepunkt så markant, at lusene kan overleve temperaturer helt ned til minus 25 grader i en kortere periode, fremgår det af tidsskriftet Journal of Economics Entomology.

Forskerne har udført forsøg med lusene og opdagede, at både æg og fuldvoksne lus skal være frosset til mindst minus 16 grader i 80 timer for at dø. For at tage livet af dem i løbet af to dage skal de udsættes for mere end 20 graders frost. Derfor opfordrer forskerne til, at væggelusplagede borgere beholder deres sengetøj i fryseren i op til fire døgn.

Røgbomber er sidste udvej

Væggelusene breder sig i Danmark på grund af den øgede rejseaktivitet de seneste år, og lusene kommer især fra storbyer som f.eks Moskva, London og New York. I San Francisco er væggelusene så stor en plage, at de er endt på finansloven.

I varme lande bruger man typisk varmekanoner til at slå lusene ihjel, der dør ved temperaturer omkring 45 grader celsius, mens borgere i kolde lande typisk forsøger at kommer så meget som muligt i fryseren og behandle senge og vægge med kemikalier.

I nogle tilfælde har væggelusene dog vist sig modstandsdygtige over for gentagne kemikalieangreb, og skadedyrsbekæmpere er i sjældne tilfælde begyndt at bruge røgbomber til at slå lusene ihjel. Røgbomber er et kendt insektmiddel mod blandt andet kakerlakker.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>