Ny kulderekord på Jorden: Minus 93 grader

Hele 93 minusgrader. Sådan lyder den nye kulderekord på Jorden, målt med satellit over Antarktis i 2010 af amerikanske forskere.

Rekorden slår dermed de lavest kendte grader på egnen på minus 89,2 grader, der blev målt i 1983, og så kan det endda være, at der er tale om minus 94 grader, når forskerne får lejlighed til at se tallene nærmere efter i sømmene, skriver BBC.

Forskellen på de to målinger er desuden, at den ’gamle’ måling er taget et par meter over Jordens overflade, mens den nye er taget direkte på isen i midten af Antarktis. Men selv om de nye målinger var taget i luften, ville de alligevel slå rekorden, fastslår forskerne.

Dermed er temperaturen omkring 50 grader koldere end i ellers iskolde egne som Alaska og Sibirien, og det er 30 grader koldere, end hvad der er målt i Grønland.

»Det gør kulden, der viser sig nogle steder i Nordamerika lige nu, rimelig tam ved sammenligning,« siger Ted Scambos fra det amerikanske US National Snow and Ice Data Center i Colorado til BBC.

Læs også: Kulderekord i Odense: -80 grader i fynsk frysehus

Det er især i den kolde vintertid i de højeste områder, hvor kulden sætter ind i Antarktis. Her er det ekstremt tørt og skyfrit, hvilket gør det muligt for varmen at forsvinde ud i rummet. Rekordtemperaturen blev således målt i en højde på 3.900 meter.

Ted Scambos fastslår dog, at det er for tidligt at sætte minusgraden ind i Guinness’ rekordbog, fordi temperaturen som nævnt ikke er endeligt fastslået endnu.

Skal man sammenligne, er det varmeste sted på Jorden målt i 2005 til at være 70,7 grader i ørkenen i det sydøstlige Iran.

Går vi længere ud i solsystemet, er Antarktis nærmest en badestrand. Allerede når vi når Månen, er der blevet målt temperaturer på ned til minus 238 grader.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>