Så lykkedes det endelig tunnelboremaskinen at bryde igennem

I fredags brød det seks meter brede og syv meter lange hoved på den 100 meter lange tunnelboremaskine (TBM) Nora igennem sekantvæggen ind til stationskammeret under Nørrebros Runddel og lagde dermed de første 600 meter tunnel bag sig. Det skete ifølge Metroselskabet i god ro og orden, men uden at Ingeniøren eller andre skriftmedier kunne få lejlighed til at bevidne det.

Med gennembruddet har anlægsarbejdet på Cityringen nået sin første rigtige milepæl. Den skulle have været nået 21. november, men hastværk hos metroentreprenøren resulterede i stedet i et brat stop for TBM’ens fremfærd.

»Vi forhastede os og havde så travlt med gennembruddet, at vi i stedet har fået et lille tilbageslag,« erkendte Metroselskabets anlægschef, der vurderede, at at det støbte ikke havde opnået tilstrækkelig styrke og derfor blev vasket ud af indstrømmende grundvand.


Så kom Nora endelig igennem under Nørrebros Runddel.(Foto: Lene Skytthe, Metroselskabet)

»Det var første gang, og det har lært os, at det er nødvendigt at forbedre teknikken. Vi var for opsatte på at forsøge at reducere vandtrykket, før det støbte havde opnået sin fulde styrke,« forklarede han.

Netop ved stationsgennembruddet er undergrunden blandet. For at tage højde for det havde entreprenøren både forsynet zonen op til stationsvæggen med en jordblok og med en ekstra kasse af sekantpæle. Boksen er fyldt af jord, mens maskinen graver sig igennem den midlertidige blok i undergrunden.

Og når TBM’en var nået igennem boksen, var det meningen, at vandet inde fra sekantboksen skulle pumpes væk, så vandtrykket kunne mindskes, og indstrømningen af vandet styres, sådan at jorden kunne holdes tilbage inde i sekantpælboksen udenfor.

Der var anlagt en blok, tilstrækkelig stor til at TBM’en kunne reducere sit jordtryk fra 2,5 til 0 bar, så cementringene bag TBM’en skabte en forsegling, når TBM’en nåede frem til sekantvæggen. Men da maskinen nåede væggen og var klar til at skære i væggen, viste det sig umuligt at reducere vandtrykket i modtagelsesblokken.

I stedet blev den betonmørtel, som entreprenøren forsøgte at forsegle med, vasket ud, og så måtte entreprenøren i gang med at støbe hele vejen rundt om tunnelen for at forsegle mellem tunnelringene og det udborede område. Der blev også boret huller hele vejen rundt om tunnelringen og på den måde støbt en betonblok uden om tunnelen.

Og i fredags lykkedes det så Nora, der er opkaldt efter en gammel københavnsk telefoncentral, at bryde igennem.

Om knap tre år vil i alt fire tunnelboremaskiner efter planen være færdige med at bore metroringens to tunneler.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>