Sådan vil DMI håndtere op mod 2 gigabit/s under stormen

Hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er det ikke kun supercomputeren, som har travlt i stormvejr. DMI’s hjemmeside er i forvejen Danmarks femte mest besøgte websted, og trafikken stiger voldsomt, når Danmark bliver ramt af storm.

»Ved oktoberstormen var vi ude i at have opbrugt båndbredde på den ene af vores to internetforbindelser, så jeg måtte sætte en cacheserver op på den anden, så vi kunne klare belastningen,« fortæller systemadministrator Eivind Bengtsson fra DMI til Version2.

DMI har to internetforbindelser med en båndbredde på hver én gigabit pr. sekund, og samlet nåede trafikken op på lige omkring 1,6 gigabit/s under stormen i oktober.

Læs også: Brugerstorm rev kritiske hjemmesider offline

»I dag kan det være, at den bliver lidt højere, for medierne har gjort meget ud af stormen. Jeg har prøvet at udnytte vores to internetforbindelser symmetrisk, så der nu er to cacheservere på hver. Så jeg har også øget med én cacheserver. Det gjorde jeg allerede i går,« forklarer Eivind Bengtsson.

Han er også selv på arbejde i dag, selvom han normalt skulle have holdt ferie, men på den måde slipper de it-driftsfolk hos DMI, som skal holde DMI’s andre systemer kørende, for også at skulle holde øje med hjemmesiden.

DMI har også forberedt sig i tilfælde af, at trafikken bliver større, end båndbredden kan håndtere.

»Skulle vi løbe ud i, at internetforbindelserne bliver mættede, så kan vi pille funktionalitet af siden. Vi har for eksempel et kort på forsiden, hvor man kan zoome og panorere. Det kan vi pille af, og så kan vi spare båndbredde, som vi kan bruge til at vise varselsinfo i stedet. Vi håber ikke, at vi kommer derhen, men hvis vi nærmer os kanten, så kan vi pille det af, inden vi propper til,« siger Eivind Bengtsson.

Med den symmetriske opsætning med to cacheservere på hver af de to internetforbindelser, forventer Eivind Bengtsson, at dmi.dk vil kunne klare tæt ved de samlet to gigabit/s trafik, som forbindelserne giver mulighed for.

»Lige her klokken 11 lå vi på cirka én gigabit/s, men det plejer at stige, når stormen rammer de store byer. Når folk mærker, at det blæser udenfor, så skal de også lige ind og se, om det passer på hjemmesiden,« siger Eivind Bengtsson.

Stormen, der i Danmark har fået navnet ‘Bodil’, er dog heldigvis ikke en snestorm, for det plejer at sætte endnu mere pres på webserverne end en almindelig dansk efterårs- eller vinterstorm uden sne.

»Vi ved, at snestorme er dem, der giver mest belastning, fordi folk gerne vil se både vind og nedbør. Efter oktoberstormen bestilte vi mere båndbredde, fordi vi forventer, at der også vil komme nogle snestorme. Det var vi dog ikke fået leveret endnu, fordi vores internetudbyder skal levere nogle flere routere, men vi forbereder os på, at det godt kan blive til mere trafik til vinter,« fortæller Eivind Bengtsson.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>