Stor undersøgelse frikender omstridt sødemiddel: Ingen risiko ved light-sodavand

Sødemidler Aspartam har i årevis været i søgelyset for at være både kræftfremkaldende og medvirkende til for tidlige fødsler.

Læs også: Light-sodavand får gravide til at føde for tidligt

Derfor har den europæiske organisation for fødevaresikkerhed, Efsa, igen haft sødemidlet under lup for at be- eller afkræfte mistanken.

Og der er ikke noget at komme efter, konkluderer Efsa i en meddelelse, udsendt efter en briefing i Bruxelles tirsdag formiddag.

Eksperterne er kommet frem til, at Aspartam er sikkert at indtage i de doser, fødevareindustrien i dag bruger for at søde f.eks. sukkerfri sodavand og saftevand.

Det er især sødemidlets nedbrydningsprodukter som methanol, der er blevet undersøgt i denne første store risikoanalyse af midlet.

Eksperterne har samlet forskning sammen både om Aspartam i sig selv, men også disse nedbrydningsprodukter, som er blevet testet både på mennesker og dyr.

Læs også: Aspartam forårsager kræft

I dag ligger grænsen for, hvad man højst anbefaler som dagligt indtag, på 40 mg pr. kg kropsvægt. Dog skal patienter, der lider af Føllings sygdom holde sig under, da de ikke så godt tåler bestemte aminosyrer i det hele taget.

Endvidere afviser panelet, at Aspartam skulle kunne skade hjernen, nervesystemet eller have konsekvenser for indlæringen. Hvad angår gravide, afviser eksperterne også, at Aspartam skulle være skadeligt, selv om andre undersøgelser har påvist det modsatte.

Eksperterne begrunder blandt andet konklusionen med, at nedbrydningsprodukterne også findes i andre madvarer i dag, f.eks. i frugt og grønt, og at Aspartam i den sammenhæng er en mindre synder.

Forud for offentliggørelsen af rapporten var der blevet samlet data ind fra to offentlige høringer, og der kom flere end 200 kommentarer ind efter første udkast forrige vinter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>