Teleindustri: Gratis internet i kommuner er en helt skæv udvikling

Flere kommuner har ytret ønske om at tilbyde gratis internet til borgere og turister. Albertslund har et forslag om kommunalt udbudt wifi til behandling i statsforvaltningen, og Frederiksberg kommune arbejder i skrivende stund på et lignende.

Men det er en rigtig dårlig ide, mener Jakob Willer, der er direktør i teleselskabernes brancheorganisation Teleindustrien.

»Det er en helt skæv udvikling. Hvis kommunerne skal til at ligge i konkurrence med teleselskaberne, vil det rode fuldstændigt op i den måde, som vi har etableret digital infrastruktur i Danmark på«, siger Jakob Willer til Version2.

Flere kommuner på vej

Line Markert er juniorpartner i advokatfirmaet Horten, der har mange af landes kommuner på klientlisten. Og hun mener, at der er endnu flere, der er interesserede i kommunalt finansieret wifi

»Jeg har drøftet konkrete tanker med fem-ti kommuner, og de taler så med andre kommuner. Vores vurdering er at 25-30 procent af kommunerne er interesserede i dette her«, siger Line Markert til Version2.

I 2009 vurderede statsforvaltningen at gratis wifi fra kommunen var i strid med loven med en henvisning til, at det vil være konkurrenceforvridende. Men den vurdering håber flere kommuner altså nu at gøre op med eller komme uden om.

I Albertslund kommune er planerne om gratis wifi baseret på en overskudskapacitet fra et fibernet, som kommunen alligevel vil rulle ud til anden brug. Niels Carsten Bluhme er direktør for miljø- og teknikforvaltningen i Albertslund kommune. Og han mener ikke, at teleselskaberne har noget at frygte.

»Det kan slet ikke måle sig med det, som teleselskaberne leverer. Vi snakker om en relativt svag kapacitet omkring byrum, der vil kunne bruges til at læse et par mails eller andet. Vi forsøger ikke at konkurrere med teleselskaberne«, siger Niels Carsten Bluhme til Version2.

Men hos Teleindustrien køber man ikke argumentet om, at kommunerne ikke vil konkurrere med branchen.

»Det argument tror jeg ikke på. Disse her kommuner vil tilbyde gratis wififorbindelser. Hvis det ikke er direkte konkurrence med teleselskaberne, så ved jeg ikke, hvad det er«, siger Direktør Jakob Willer.

Kommuner sidder på hænderne

Teleindustrien og IT-Branchen har i et høringssvar til statsforvaltningen meldt ud, at man bør stå fast på, at kommunalt finansieret wifi er ulovligt og konkurrenceforvridende. Albertslund kommune skal kommentere på det i januar måned, og først derefter vil statsforvaltningen gå videre med sagen.

Og advokat Line Markert vurderer, at sagen vil få betydning for de planer, som andre kommuner eventuelt går rundt med.

»Der er jo en del kommuner der sidder på hænderne. Blandt andet fordi, at der har været så meget medie omtale på dem, der har forsøgt sig. Så vil man hellere lade andre stikke næsen frem, og så afventer man, hvordan det går«, siger Line Markert til Version2.

Ifølge Version2s oplysninger vil Frederiksberg kommune søge om tilladelse til at udbyde gratis wifi i 2014.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>